Istoric

Published by para85Tr on

PARATRASNETUL este o constructie ce ajuta la protectia cladirilor impotriva trasnetelor, ferindu-le de incendii. Se prezinta sub forma unor vergele metalice (paratrasnetul clasic) sau sub forma unor modele combinate (paratrasnetele de ultima generatie) montate pe diverse constructii inalte. Paratrasnetul este legat la pamant printr-o instalatie electrica speciala (impamantare). Daca trece pe deasupra lui un nor (baza negativa), paratrasnetul se electrizeaza prin influenta avand capatul pozitiv. Datorita punctului intens din zona varfurilor, sarcinile de la baza norilor sunt atrase, se scurg spre varf si apoi prin paratrasnet spre pamant. Se evita astfel socul violent al lovirii. Cand norii au o regiune pozitiva procedeul este inversat, sarcinile negative se scurg de pe paratrasnet spre nor. Procesele astfel expuse sunt mai rare pentru ca ar trebui sa fie nor de joasa altitudine. In mod normal paratrasnetul canalizeaza trasnatul spre pamant.

BENJAMIN FRANKLIN – parintele paratrasnetului
In vara anului 1752 pe timpul unei furtuni, Franklin inalta un zmeu special confectionat si constata aparitia unor puternice scantei electrice la capatul franghiei izolate de pamant, verificand in felul acesta incarcarea electrica a norilor si natura electrica a trasnetului. In vederea protejarii impotriva trasnetului, Franklin propune fixarea pe cladirile inalte a paratrasnetului.
Paratrasnetul din mintea lui Franklin era format dintr-o bara metalica asezata pe varful caselor si legata cu o sarma de pamant;astfel curentul captat din atmosfera se descarca in pamant. Prima instalatie a paratrasnetului o construieste pe casa comerciantului West din Philadelphia,in anul 1760. Vergeaua de otel avea lungimea de 3 metri si un diametru de 27 cm.In anul 1782 orasul numara 400 de paratrasnete. Toate edificiile publice sunt dotate cu paratrasnete ,in afara de ambasada Frantei,care ignora importanta lui. In ziua de 27 martie 1782,cladirea ambasadei este insa lovita de trasnet si un soldat omorat.De urgenta,ambasadorul hotaraste instalarea paratrasnetului lui Franklin.

benjamin-franklin

De atunci, paratrasnetul a devenit o instalatie indispensabila constructiilor de toate tipurile, fie ca este vorba de constructii inalte, de turnuri de transmisiuni, de vile sau cabane situate pe munti.

Dupa atatea nenorociri provocate de trasnete crezi ca merita sa risti?

Crezi ca protectia locuintei si a familiei este importanta?

Te-au inspaimantat reportajele TV ( vezi aici un exemplu)?

Vrei sa ai o vara linistita?

Contacteaza-ne pentru oferta detaliataExpert Paratrasnet.

Categories: Informatii