Tehnologia paratrasnetelor Ellips

Published by para85Tr on

PARATRASNET CU DISPOZITIV DE AMORSARE

Prima faza a loviturii de trasnet este o predescarcare, slab luminoasa (lider descendent), care se formeaza la mijlocul norului si se propaga in trepte de 50 m cu o viteza de 50.000 km/secunda.
Simultan cu apropierea acestui lider descendent, creste campul electric atmosferic la nivelul solului. Se observa atunci aparitia spontana a unei ionizari naturale (a cladirilor) sub forma unor scurgeri electrice de culoare albastra. Acesta este efectul de varf sau efectul Corona.

Odata cu apropierea liderului descendent de sol, ionizatia datorita efectului Corona devine mai intensa pana cand se transforma intr-o descarcare ascendenta. Acesta este liderul ascendent care se dezvolta in directia norului.

Cand unul dintre acesti lideri ascendenti si liderul descendent se intalnesc se creeaza un canal care conduce curentul de mare intensitate: acesta este trasnetul, descarcare electrica ce poate fi urmata de alte descarcari de-a lungul canalului deja ionizat.

tehnologie-paratrasnet-ellips

In cazul unei lovituri de trasnet negativ, valoarea maxima a curentului descarcat este de 25.000 amperi.

Fazele tipice ale unui trasnet negativ sunt:
– Crearea liderului descendent
– Initializarea liderului ascendent
– Conectarea intre liderul ascendent si cel descendent, apoi disiparea curentului prin priza de pamant.

Ionizarea naturala a unei cladiri depinde de inaltimea sa, mediul inconjurator, structura sa etc. De aceea, de exemplu, cea mai inalta cladire – datorita calitatii sale de a transmite lider ascendent – este cea mai predispusa a fi lovita de trasnet. Acest proces natural poate fi declansat mai rapid, acesta fiind conceptul utilizat de Avansul de Amorsare.

Avantajul paratrasnetului cu dispozitiv de amorsare este ca acesta se incarca electric, inaintea amorsarii curentului de trasnet (cand lovitura este iminenta). Descarcarea produsa intre prizele de potential si tija paratrasnetului asigura conditiile realizarii avansului de amordare.

Categories: Paratrasnete